fredag 26 augusti 2011

torsdag 25 augusti 2011

Torsdagspass

En halvtimme innan hemgång öppnade sig himlen. Grått hela dagen men det skulle tvunget ramla ner en massa vatten och blöta ner världen. Ville inte skita ner cykeln och insåg att jag borde snöra på mig löpardojorna.

Sagt och gjort, blev lite träning inför Tjejmilen. Känns sådär. Fick ihop 8-9 km på hyfsad tid, men inget effektivt löpsteg och slitigt var det. Men det kändes bra efteråt i alla fall, och lite lyckades jag tänka på att bättra på steget, så nästa pass borde kännas lite bättre.

Kvällens i-landsproblem är att jag inte har 5:an, alltså missade jag CSI.

tisdag 23 augusti 2011

Nya vägar

För att få lite vardagsspänning tar jag sällan med mig en karta när jag cyklar på nya ställen. Kollar kanske en karta innan för att ha lite pejl. Är det på hemmaplan eller i omgivningar jag känner igen så brukar det inte vara några problem, då har jag koll. Men när jag är på ställen som jag inte känner så bra då blir det lite mer spännande. Man får tänka ut vart solen borde vara när man närmar sig slutet på passet, vilket håll vinden är på och kolla ut landmärken.

Dagens pass var delvis på känd mark (alltså; jag har cyklat/varit där en gång innan) sedan drog jag norrut. lite skog och lite nya vägar. Efter 10 minuter på en grusväg rätt ut i skogen avslutades den med en vändplan, bara att vända och testa nästa väg. Tanken var 2 timmar, men efter 1.55 visste jag fortfarande inte riktigt hur långt jag hade hem, men jag anade åt vilket håll jag skulle på. Så händer det som alltid händer på sådana pass, plötsligt faller alla bitar på plats (ofta samtidigt som man passerar någon blå ortnamnsskylt) och man vet vart hemåt är. Nöjd med dagens pass i en varm och vacker sensommarkväll!

onsdag 17 augusti 2011

Sälen

 
Limedsforsen
 Sälenresan var bra. Testade de sista 19 km (från Hökberg) på fredagen, skönt att veva ur benen efter att ha suttit still i bilen hela torsdagen! Även skönt att veta att det var en snabb sträcka, utan några backar. Utmaningen blev istället att orka hålla trycket på pedalerna. Cykelvasan blev som ett 4,5 mil långt tempolopp för mig, fast med skillnaden att jag hittade en som höll samma tempo (egentligen två men den ena tappade vi i Hökberg).

Hökberg
 Söndagen ägnades åt bilåkning, men benen var rätt möra, så de var glada över vilan. Vi har också hunnit befria skogen från lite kantareller. Det var alldeles fullt av dem!

Nu är man tillbaka till verkligheten igen. För tillfället innebär det att jag insett hur nära Tjejmilen är och fått snöra på mig löpardojorna. Och förärats med en blåsa under foten, ganska ovanligt för min del. Inser att jag kanske får revidera mina tidsmål bara, känns sådär. Men å andra sidan så är det ju 2,5 vecka kvar, bara att göra det bästa av situationen!

lördag 13 augusti 2011

Halvvasan

Halvvasan på cykel idag. 45 km på 1.45 talar för en snabb bana.
Tack Gunnar för startplatsen!
Skönt att softa i bastun efteråt, nu ska jag sova!

torsdag 11 augusti 2011

Vita öron?

Vanliga Bregottkor har svarta öron. Jag har kollat länge om det finns några som har vita öron men inte hittat några. Undrar om den finns några vanliga bruna kor med vita öron?

Sälen i augusti bjuder på kylskåpstemperatur, just nu 6 grader. Med klart väder så ska väl temperaturen arbeta sig upp dagtid i alla fall. Nu såg det ut att vara fullmåne. Och jag har översäng, hoppas jag inte trillar ner...

tisdag 9 augusti 2011

Smygstart

För att inte förta mig alldeles så smygstartar jag med tre arbetsdagar denna vecka. Ikväll är jag trött som en torsdagkväll så det passar ju bra.
Idag har vädret varit ostadigt, då känns det lite bättre att tvingas vara inomhus, men på hemvägen kom solen fram. Vid mjölkningsdags så skulle korna gå över vägen, så då fick vi snällt stå och vänta. Lustigt det där, den korta tiden man står stilla och väntar gör mig ingenting, men när man ligger efter någon bilist som håller ca 30 km/h under gällande hastighetsbegränsning så flödar stresshormonerna. Kanske att jag skulle låtsas att det är kor istället som traskar på vägen?

Hann faktiskt med en Tysklandsresa också förra veckan. Kunde konstatera att väldigt många tyskar lastar sina cyklar på bilen och åker omkring med dem. Alla möjliga cyklar, men mest vanliga cyklar. Man kan undra vad de ska göra, alla kan väl inte komma på samtidigt att  de ska flytta ut hela familjens cyklar till landet?
Apropå cyklar så var det cykling som stod på schemat idag. Himlen var hotfullt svart, men en smal remsa närmast havet  såg ut att ha uppehåll, så det blev att hålla sig på det hållet.

torsdag 4 augusti 2011

Träning vs motion

Jag tycker det är kul med siffror och nördar gärna ner mig i wattsiffror och träningstimmar etc. Träningspassen har ett syfte, även om det ibland är så enkelt som ett återhämtningspass. Under semestern sjunker antalet träningstimmar, trots att man verkligen har tid för träning. Istället ökar antalet timmarna med motion.

Träning och motion är inte samma sak för mig, träningen har, som jag skrev innnan, ett syfte. Motionen är en del av vad som blir en aktiv livsstil. En timme i trädgården eller en cykeltur till stranden syftar inte till att förbättra min fysik, därför räknar jag inte det som träning.

Men det kan det ju vara bra att hålla lite koll på hur mycket man rör på sig utöver träningen, då detta ju påverkar träningsresultaten.
Efter drygt 10 år med mer eller mindre tungt fysiskt arbete har jag lärt mig att det kan vara smart att hålla lite koll på vardagsmotionen för att veta på ett ungefär vad jag kan förvänta mig vad kroppen ska orka i träningsväg. En vilodag en vanlig vardag nu är verkligen återhämtning för hela kroppen, även om jag kan tycka att det blir väl stillasittande. En vilodag på semestern kan innebära rätt mycket fysisk aktivitet (utan att man får timmar på träningskontot). En vilodag förut kunde ge 4-5 timmar på motionskontot.

Vardagsmotion är ju inte direkt skadligt, men mycket sådan gör att för många träningstimmar kan vara direkt nedbrytande (det är ju som bekant i vila som kroppen superkompenserar den nedbrytande träningen och därigenom blir starkare).

Alltså kommer dagens cykeltur till havet inte att bokföras som träning, då syftet är sol och bad.

tisdag 2 augusti 2011

Bad

Bad på Sternö och i Kollevik idag. Lite kallare än igår i vattnet, men varmare i luften, så det kanske jämnar ut sig?
Skaffat marshmallows, är det gott att grilla, eller är man lurad av reklamen?

måndag 1 augusti 2011

Back on track

Lemur
Har återvänt från "internetskuggan" nu. Har knappast varit sysslolös, finns massor av kul saker att göra och titta på (och fotografera).
Goddess of mercy

Idag gjorde inte Kollevik skäl för namnet, då det var riktigt skönt i vattnet. Innan dess hade jag en kamp mot gräsmattan, vädret hade gynnat växtligheten och gjorde det hela tungklippt, nästan så man kan räkna den timmen som ett extra träningspass?

Imorse blev det en lugn jogg. Naturen skvallrade om att det regnat en hel del i södern då det var blött i skogen. Eftersom det snarare var förmiddag än morgon så var det rätt skönt med svalkan.

Båthus